bg
Siirry sisältöön

Melonta ja aito puusauna – mahtava yhdistelmä! Pikku Leikosaari on mainio retkikohde Itä-Helsingin saaristossa. Sauno ja nauti Helsingin meriluonnosta.

Pikku Leikosaarelle voidaan meloa useampaa reittiä pitkin. Helpoin ja suojaisin reitti saarelle on Kallahdenniemen kärjen kautta. Haapasaaren kohdalla kannattaa ylittää vilkas veneväylä kapeimmasta kohdasta. Matka jatkuu siitä Santisen ja Ison Leikosaaren ohi kohti Pikku Leikosaarta. Parhaat rantautumispaikat kajakille  ovat saaren pohjoispuolella. Märkää kalliota kannattaa varoa, sillä se on hyvin liukas.

Saaren palveluista voit lukea täältä. Jos mielit saunaan, kannattaa muistaa varata mukaan puukko sytykkeiden eli kiehisten veistämistä varten sekä tulitikut. Polttopuita Pikku Leikosaarella on riittämiin. Muista myös, että kiukaalle ei saa heittää merivettä – saarella on sadevesitynnyreitä, joista saadaan löylyvedet, mutta ota silti mukaasi pulloon varalöylyvettä. Saunalle ei voi varata vuoroja, eli jos saunojia on paljon, vuoroaan voi joutua odottamaan jonkin aikaa. 

Pikku Leikosaarella on myös hyviä telttapaikkoja ja tulipaikkoja. Saari on yksi suosituimmista Itä-Helsingin ulkoilusaarista, joten porukkaa riittää varsinkin kauniina päivinä. 

Jos energiaa riittää ja sääolosuhteet ovat hyvät, voi takaisin melontakeskukselle suunnata toista reittiä. Aluksi ylitetään ristevät veneväylät ja suunnataan kajakin keula kohti Pientä Villasaarta. Siitä kannattaa jatkaa kohti Ison Villasaaren ja Karhusaaren välistä pientä kapeikkoa. Matkalla on hieno siirtolohkare, joka on kulkeutunut paikalleen viimeisen jääkauden aikana. Ison Villasaareen ympäristössä saattaa bongata harmaahaikaran, joten katse kannattaa tässä vaiheessa suunnata myös kajakin keulasta ylöspäin. 

Kapeikon jälkeen pohjoisen puolelle jää hieno Kivisaaren hieno huvila, joka on nykyisin seurakunnan omistuksessa. Veneväylän toisella puolella ovat myös Kotiluoto sekä Villaluodot, joilla voi halutessaan pitää tauon. Suositeltu melontareitti jatkuu kuitenkin Kivisaaren länsireunasta väylän yli kohti Satamasaarta sekä Pikku Satamasaarta. Tästä voi jatkaa Malkasaaren ohi takaisin melontakeskukselle. Malkasaari on viimeinen paikka jaloittelutauolle ennen retken päättymistä. 

Melontareitin tiedot

Melontareitin pituus: noin 9 kilometriä

Arvioitu kesto: 2–4 tuntia

Näytä ostoskori
Takaisin ylös / Back to top