bg
Siirry sisältöön

Eräs Teijon kansallispuiston kiehtovista nähtävyyksistä on Jeturkastin muinaisranta. Kierrä paikalle patikkareittiä pitkin Teijon Luontokeskukselta.

Jeturkastin muinaisranta on viimeisimmän jääkauden aikana muodostunut pirunpelto, tasaisen pyöreäksi hioutuneiden kivien rykelmä Jeturkastissa, Teijon kansallispuiston eteläreunassa. Tänne on Natura Vivan toimipisteeltä Teijon Luontokeskukselta miellyttävän lyhyt patikointimatka. 

Yhteensä Jeturkastin muinaispolku on neljän ja puolen kilometrin mittainen, ja se kierretään lähtökohtaisesti vastapäivään. Tällöin lähdetään liikkeelle Teijon Luontokeskukselta ja patikoidaan ensiksi jonkin matkaa Matildanjärvenkierroksen kanssa yhtenevää polkua Matildanjärven rannan myötäisesti länttä ja merentantaa kohti. Pian Jeturkastin muinaispolku erkanee omaksi reitikseen. 

Jeturkastin muinaisranta sijaitsee polun puolivälissä, aivan Teijon kansallispuiston eteläkärjessä. Nykyään tämä alue sijaitsee noin 80 metriä merenpinnan yläpuolella, mutta jääkaudella alueen peitti valtava Baltian jääjärvi. Maa kohtosi jääkauden jälkeen ja jätti jälkeensä pyöreäksi hiotuneista kivistä muodostuvan pirunpellon.

Jeturkastin muinaispolun palvelut

Natura Vivan toimipiste Teijon Luontokeskuksella on oiva lähtöpiste Jeturkastin muinaispolulle. Osta kahvit ja eväät Luontokeskuksen kahvilasta, ja vuokraa Fatbike-maastopyörä vuokraamostamme vauhdikkaampia metsäretkiä varten.

Kariholman keittokatos, jonne on esteetön pääsy Kariholman parkkipaikalta, sijaitsee Jeturkastin muinaispolun ensimmäisellä osuudella Matildanjärven rannassa. Täällä on myös kuivakäymälä. 

Muut parkkipaikat, joilta reitille pääsee, sijaitsevat aivan muinaisrannan vieressä (Jeturkastin parkkipaikka) sekä lännempänä Matildanjärven rannalla (Kariholman parkkipaikka).

Nähtävyyttä lähimpänä sijaitsevalta Jeturkastin parkkipaikalta muinaisrannalle pääsee esteettömästi pyörätuolilla 700 metriä pitkää polkua pitkin. 

Näytä ostoskori
Takaisin ylös / Back to top