bg
Siirry sisältöön

Kallahdenniemi on Helsingin Vuosaaren luontohelmi. Seikkaile luonnonsuojelualueilla ja pulahda uimaan. Vuosaaren melontakeskus palvelee Vuosaaren ulkoilijoita.

Kallahdenniemi on suurkokoinen niemi Vuosaaren melontakeskuksen vieressä. Kun melontakeskukselta lähdetään melomaan Isolle Kallahdelle suoraan etelään, Kallahdenniemi on koko ajan vieressä vasemmalla puolella. Tämä pitkulainen niemi muodostui viime jääkaudella, noin 12 000 vuotta sitten. Niemen yhdistää Vuosaareen Kallahdenharju, joka on luonnonsuojelukohde.

Kallahdenniemen luonto on kaunista ja saaristomaista, ja kaikkialla näkyy jääkauden jälkiä, esimerkiksi Kuningattarelle johtavassa Litorinameren aikaisessa kivipolussa. Myös itse Kallahdenharju sai muotonsa jääkaudella. Kallahdenniemen metsät ovat enimmäkseen kuivia kangasmetsiä.  

Kallahdenniemen nähtävyydet 

Kallahdenniemi on helppokulkuinen – alue on enimmäkseen tasaista, niemen läpi kulkee Kallvikintie sekä kevyen liikenteen väylä ja siellä täällä risteilee kävelypolkuja ja metsäreittejä. Kallvikintien molemmilla puolilla on yksityisasutusta sekä kesähuviloita, joista jotkut ovat peräisin 1900-luvun vaihteesta. Kallvikintien varressa sijaitsee myös Kulttuurikeskus ja hotelli Sofia.

Kallvikintien päässä on parkkipaikka, jonka vieressä sijaitsee Kallahdenniemen uimaranta pukuhuoneineen. Kesällä uimarannalla palvelee jäätelökioski. Kallahdenniemen uimarannalla on hiekkapohja ja rannan sekä niemen rannikon tuntumassa on useita hiekkasärkkiä. Toinen niemen uimarannoista, Kallahden uimaranta, sijaitsee niemen tyvessä aivan Vuosaaren melontakeskuksen vieressä.   

Parkkipaikalta itään päin lähdettäessä saavutaan Rantaniityn luonnonsuojelualueelle, jonka päässä sijaitsee Kuningatarniemi. Täällä voit aistia tuulahduksen menneiden aikojen saaristolaistunnelmaa – Kuningattarella on yhä pystyssä kaksi puista huvilarakennusta 1900-luvun alkupuolelta.  

Kallahdenniemen ulkoilumahdollisuudet

Kallahdenniemelle pääset Vuosaaren melontakeskukselta helposti kävellen tai Fatbike-maastopyörällä. Myös kajakilla, SUP-laudalla tai soutuveneellä voit rantautua Kuningattaren rantaan. Matkaa melontakeskukselta Kuningatarniemen kärkeen kertyy kaksi ja puoli kilometriä, maata pitkin tai meloen.  

Meloen pääset Kallahdenniemen ympäri Vuosaarenselän puolelle. Niemen toisella puolella on Aurinkolahden kaupunginosa uimarantoineen ja bulevardeineen. Tänne on matkaa kävellen tai pyöräillen melontakeskukselta niemen tyven läpi noin kilometri. 

Muistathan pyöräillessäsi, että luonnonsuojelualueilla saa ajaa vain merkittyjä reittejä pitkin. Uimarannoille ei saa rantautua vesikulkuneuvoilla. 

Ulkoiluvälineet voit vuokrata täältä.

Näytä ostoskori
Takaisin ylös / Back to top