bg
Siirry sisältöön

Espoon saaristo tarjoaa loistavat puitteet kajakkimelontaan. Suvisaariston alueella voi kulkea suojaisia kanavia pitkin, vierailla karuilla kalliosaarilla ja jalkautua luonnonsuojelualueille. Lukuisilla saarilla on keittokatoksia ja käymälöitä, monet sopivat erinomaisesti yöpymiseen.

Isommille saarille kulkee saaristoveneitä, pienimmille mahtuu vain muutama teltta. Osalla saarista leiriytyminen on kielletty. Päiväretkiin on tarjolla eri pituisia rengasreittejä ja kiinnostavia retkikohteita. Tuuliselle päivälle voi valita sopivan kohteen saarten suojissa.

Hanikan uimarannalla sijaitsevan Suvisaariston melontapisteeltä suositeltavia reittejä ovat mm:

Svinön kierto

Suinonsalmen ja Suvisaarentien sillan takaa löytyy suojaisa vesialue, jonka kautta pääsee kiertämään Svinön pohjoispuolelle ja ympäri. Pari tuntia kestävä noin 7 kilometrin lenkki kulkee isolta osin ympäröivien saarien suojassa.

Svinön rantaa voi kulkea kaakkoon uimarannalle ja tuuliolosuhteiden mukaan meloa rennosti Svinön ja Ramsön suojiin jääviä sisälahtia.

Pituus: 7 km
Kesto: 1,5 - 2 tuntia

Suvisaariston kierto

Ramsön ympäri kulkee pidempi rengasreitti, johon tulisi varata Hanikan uimarannalta 3-4 tuntia. Matkaa kertyy 12 kilometriä. Ramsötä ympäröi paljon pienempiä saaria, joiden välissä reitti kulkee.

Ramsön ranta kaartuu monin paikoin sisämaahan johtavien kapeiden lahtien muodossa, pohjoisreuna kannattaa meloa Moisön väliin jäävää kanavaa pitkin. Ramsö on neljästäkymmenestä saaresta koostuvan Suvisaariston sydän, johon pääsee ajamaan siltoja pitkin Svinön läpi Bosundin siltaa pitkin.

Pituus: 12 kilometriä
Kesto: 3-4 tuntia

Retkelle Gåsgrundiin

Ramsön takaa löytyy useita ulkoilusaaria, joista suosituin ja parhailla palveluilla varustettu on Gåsgrund. Melontamatkaa kertyy parin tunnin molemmin puolin per suunta, edestakainen matka on pituudeltaan 14 kilometriä. Parin tunnin melontamatkan päästä löytyy myös monta muuta retkikohdetta keittokatoksineen ja käymälöineen.

Matka: 14 kilometriä
Kesto: 3-5 tuntia

Retkikohteita - Rövaren, Torra Lövö ja Stora Herrö

Gåsgrundin ohella suosituimpiin retkikohteisiin kuuluu Rövaren, pienempiä yöpymiskohteita ovat mm. Torra Lövö ja Knapperskär. Rövarenin takana sijaitsevalle Kaparenille ei saa leiriytyä, mutta rauhaa etsivä löytää muutaman teltalle sopivan paikan Gåsgrundin etäisyydeltä löytyvästä Rövargrundetilta.

Kulttuuria ja luontopolkuja Pentalassa

Pentalan saari tunnetaan Saaristomuseosta ja luonnonsuojelualueesta sekä kesäravintolasta. Saarella ei saa tehdä tulia tai leiriytyä, mutta nähtävää ja koettavaa löytyy. Pentalaan pääsee rantautumaan Diksandin uimarannalta, joka kuuluu suojelualueeseen.

Pentala on Etelä-Suomen korkein saari. pysyvää asutusta Pentalassa ei enää ole, mutta kesäravintola ja saaristolaistapahtumat sekä kesämökit elävöittävät sitä läpi kesän.

Matka: 10 kilometriä
Kesto: 2-3 tuntia

-----

Lue lisää Espoon ulkoilusaarista.

Natura Vivan melontakartasta löydät reittiehdotukset, reittien pituudet sekä arvioidut melonta-ajat Pentalaan, Gåsgrundiin sekä parhaita melontareittejä lähisaarten ympäri.

Lataa melontakartta: Natura Viva Espoon Suvisaariston melontakartta

Kattavan saaristo-oppaan voit ladata Espoon kaupungin sivuilta. 

Näytä ostoskori
Takaisin ylös / Back to top